Aprendre: Sant Franscesc d'Asís, l'home més feliç de la terra


En Francesc va néixer a Assís (Itàlia) l'any 1182. Era un noi molt alegre i generós, el "líder" de la seva colla. El seu pare, Pietro, era un ric comerciant i a en Francesc no li faltava de res. Per això, quan de sobte va aparèixer pel poble fet un parrac, la gent va començar a cridar-li: "Boig, boig!". El seu pare es va enfadar tant amb ell que el va tancar en un calabós del qual, gràcies a la seva dolça mare, aviat va sortir.
Què li havia passat a en Francesc per desitjar ser pobre? Doncs que un dia, passejant a cavall pel camp, un leprós es va travessar en el seu camí (la lepra era la pitjor malaltia de la seva època i molt contagiosa). En Francesc va voler sortir corrents, però alguna cosa el va impulsar a baixar-se del cavall, donar una almoina a aquell malalt i besar les seves ferides.
En els camps d'aquell poble, hi havia moltes coves. En Francesc va començar a utilitzar-les per resar tot sol i, un altre dia, passejant per allà es va trobar les ruïnes d'una església i, entre elles, un crucifix que li va parlar: "Francesc, repara la meva Església que amenaça ruïna". Al principi no va comprendre res, però aviat es va adonar que Jesús no li estava demanant que reparés un edifici, sinó els cors dels que formaven l'Església.
Des d'aquest instant, en Francesc es va fer pobre. Havia descobert la grandesa del que és petit: els malalts, les flors de camp, el sol i la lluna, el vent... Déu ja l'havia fet ric, no amb els diners del seu pare, sinó en donar-li la Creació sencera. Atenent als més pobres i a la creació, va viure molt content en harmonia amb Déu, amb els altres, amb la natura i amb si mateix. Es va convertir en el "joglar" de Déu (alguna cosa així com el seu cantant). Cantant i beneint, contagiava a tots la seva alegria.

Avui festivitat de Sant Francesc, recordem la seva història perquè sigui la nostra inspiració en la cura de la mare terra.

Comentaris