Contemplar: Llibertat

 

És important que sàpigues que tenir llibertat o ser lliure no vol dir que puguem fer el que ens vingui de gust. És més, si creus que això és així, repeteix-te aquesta frase: “la llibertat d'un comença on acaba la llibertat de l'altre”. És a dir, que som lliures de decidir les nostres coses o la nostra forma de vida i de pensament, però mai quan això afecti la llibertat d'una altra persona.
I per poder tenir molt més clar què és això que la meva llibertat acaba on comença la de la persona que tinc al davant, tenim una sèrie de normes i regles de convivència.
Veiem-ne alguns exemples senzills:
  • Ets lliure de cantar i de cridar, però això no significa que ho puguis fer en un lloc públic, com en una biblioteca o a l'escola, perquè hem de respectar els altres i saber quan cal guardar les formes i tenir educació.
  • Ets lliure de jugar amb les teves joguines, però això no vol dir que un altre nen estigui obligat a deixar-te-les si no ho desitja, o que puguis jugar en qualsevol moment i lloc, perquè hi ha estones per a tot.
  • Ets lliure de circular per la ciutat i pels carrers, però això no vol dir que hagis d'ignorar els senyals de trànsit o creuar el carrer quan estigui en vermell. Pot ser molt perillós per a la teva vida i la dels altres!

Comentaris