Respirar: Estova, Tranquil·litza i Permet.


L'exercici ”Estova, tranquil·litza i permet” és una manera ràpida de controlar les emocions difícils amb compassió. Les emocions són en part cos i en part ment, de manera que s'expressen sempre en alguna part del cos:
  • Si estàs enfadat, pots sentir molèsties a l'estómac o al coll.
  • Si estàs trist, és fàcil que sentis un buit a la zona del cor.
  • Si et sents confús, pots tenir un mal de cap.
És difícil fer front a les emocions quan ens trobem tancats al cap, però quan desplacem la nostra atenció per sota del coll i descobrim l'emoció al cos, és possible transformar-la. Pots practicar aquest exercici sempre que et sentis estressat (quan t'has ficat en un problema quan discuteixes amb un amic, quan et preocupes per la teva família o quan sents un dolor físic).

Fes una inspiració profunda i recorre el teu cos per veure on sents més molèsties. A la panxa? Al pit? Al coll? A continuació, estova aquesta zona del teu cos. Deixa que els teus músculs es relaxin com si apliquessis una tovallola calenta a un múscul que et fa mal. Pots dir-te a tu mateix, “estovar… estovar… estovar…” per potenciar el procés. No tractis que se'n vagi la tensió, sinó només d'estar amb allò que sents de manera plàcida i amable.
Ara, tranquil·litza't en aquesta lluita que tens. Posa la mà sobre el cor i sent com respira el teu cos. Calma't a tu mateix com si estiguessis calmant un amic. Parla donant-te ànims a tu mateix. Per exemple, “Això fa mal, però no durarà gaire”. “ Què estigui bé i en pau.” O pots repetir simplement, “tranquil·litzar… tranquil·litzar… tranquil·litzar…”
Per últim, permet la presència de la molèstia. Abandona el desig que la sensació desaparegui. Deixa que el dolor vagi i vingui com vulgui, com si fos un convidat que tens a casa teva. Pots repetir, “permetre… permetre… permetre…”
“Estova, Tranquil·litza i Permet.” “Estova, Tranquil·litza i Permet.”

Comentaris