Pensar: Els dos ocells


Sabeu què és un salze? Suposo que mai no heu vist un salze. Els salzes són arbres grans i les seves fulles són molt verdes per la part de dalt i molt blanques per la part de sota.
Us explicaré una història que ens pot ajudar a entendre que moltes vegades les persones actuen com els dos ocells protagonistes.
Dos ocells estaven molt feliços sobre el mateix arbre, que era un salze. Un es recolzava en una branca a la punta més alta del salze; l'altre estava més avall, on començaven a separar-se les branques. Després d'una estona, l'ocell que estava a dalt va dir per trencar el gel:
-Oh, que boniques són aquestes fulles tan verdes!
L'ocell que estava a baix ho va prendre com una provocació i li va contestar tallant-lo:
-Però estàs encegat? No veus que són blanques?
I el de dalt, molest, va contestar:
-Tu ets el que està encegat! Són verdes!
I l'altre, des de baix, amb el bec cap amunt, va respondre:
-T'aposto les plomes de la cua a què són blanques. Tu no entens res!
L'ocell de dalt notava que s'anava enfadant, i sense pensar-ho dues vegades, es va precipitar sobre el seu adversari per donar-li una lliçó.
L'altre no es va moure. Quan van estar a prop, un davant de l'altre, amb les plomes de punta per la ira, van tenir el pensament de mirar tots dos cap a la mateixa direcció abans de començar l'enfrontament. L'ocell que havia vingut de dalt es va sorprendre:
-Oh, que estrany! Fixa't que les fulles són blanques!
I va convidar el seu amic:
-Vine fins a dalt on jo estava abans.
Van volar cap a la branca més alta del salze i aquesta vegada van dir tots dos a l'uníson:
-Fixa't que les fulles són verdes!

Què us sembla aquesta història? Quina conclusió en podem treure? Heu discutit alguna vegada? T'has parat a pensar si l'altra persona pot tenir raó? És possible que dues persones discuteixin i totes dues tenen raó?
(Potser a partir d'aquesta història sorgeixen preguntes sobre la guerra.)

Comentaris