Respirar: Respirar bé

 

Respirar ens permet viure. La respiració és una de les funcions principals dels organismes vius, ens permet obtenir oxigen i fabricar l'energia que necessitem per viure. Respirem contínuament i moltes vegades ni ens adonem. La respiració va sempre amb nosaltres, no importa ni el lloc ni la situació, sempre ens acompanya.
Adonar-nos de com respirem ens permet saber com ens sentim, ens permet saber si estem tranquils, nerviosos o enfadats, ens permet gestionar i controlar la nostra respiració i els nostres sentiments i ens ajuda a tornar a la calma quan ho necessitem.
En situacions d'activació, de nerviosisme i d'enuig, moltes vegades hiperventilem: respirem massa ràpid i superficialment. Per poder tornar a la situació d'equilibri és important tornar a respirar de manera lenta, regular i més profunda.
Per adonar-nos del procés de respirar ens podem asseure còmodament i en un lloc tranquil, amb el cap i l'esquena recta, tancarem suaument els ulls i col·locarem una mà sobre l'abdomen. Inspirarem pel nas durant tres segons i espirarem pel nas o per la boca durant tres segons. Aleshores farem una pausa breu abans de tornar a inspirar. Anirem observant com la mà es mou cada cop que entra l'aire a la panxa.
Un cop realitzat l'exercici compartim com ens sentim en aquest moment, i comentem en quines situacions ens pot ajudar aquesta manera de respirar.

Comentaris