Explicar: L'aneguet lleig

 


Bon dia, 

Avui, Dia internacional de la Tolerància, us recordem un conte tradicional:

A l'arribada de l'estiu, la senyora Ànega estava covant els seus ous. Els dos petits aneguets van néixer sense novetat, però el tercer es resistia. Per fi va veure la llum. Era gran i molt diferent dels germans.
El pobre aneguet va ser menyspreat pels seus familiars i companys, que el van fer fora. Com és natural, es va sentir molt desgraciat, ja que ell volia jugar amb els seus germanets. No va tenir més remei que marxar-se.
Així que, va nedar riu avall, a la recerca del seu destí. Va passar incomptables perills. Tots els animals del bosc s'havien proposat caçar-lo. Gossos, gats i guineus vigilaven els seus moviments. El pobre aneguet va passar molta por, ja que es va trobar amb una colla d'ànecs salvatges que el van menysprear per la seva aparença.
A l'arribada de l'hivern, una velleta se'n va apiadar i se'l va endur a casa seva. Tot i això, en arribar la primavera, va haver de fugir, perquè el fill de la dona s'havia entossudit a fer-ne un bon guisat.
L'aneguet va caminar i va caminar fins que va arribar a un llac tranquil, on una bandada de cignes, blancs com la neu, el van prendre com un dels seus. El van acollir i el van omplir d'amor.
L'aneguet, en mirar el seu reflex a l'aigua, va veure que no era lleig, sinó un cigne com aquells.
Només ara recordava amb alegria totes les penes i desgràcies passades. Ara comprenia la seva felicitat davant de la meravella que l'envoltava.

El personatge del Aneguet lleig és assenyalat i humiliat constantment per la seva “lletjor” respecte als seus germans i familiars. Les actituds dels personatges amb el protagonista ens ensenyen que, de vegades, jutgem només per les aparences.
Un dia, l'aneguet decideix iniciar una aventura que l'ajuda a enfortir la seva autoestima i a descobrir que no era lleig, sinó diferent. Aquest conte clàssic escrit per Hans Christian Andersen el 1843 pot ser un gran exemple per inculcar el valor del respecte a les diferències. Alhora que fa reflexionar sobre l'acceptació.

Comentaris